Egyptissä tavalliset ihmiset yhdistävät voimansa rauhan puolesta

Kristityt suojelevat rukoilevia muslimeja Tahrir-aukiolla vuonna 2011
Kristityt suojelevat rukoilevia muslimeja Tahrir-aukiolla vuonna 2011

Egyptissä ollaan viime vuosina nähty yhteydenottoja eri uskonnollisten ryhmien välillä, mutta samaan aikaan niin uskonnolliset johtajat kuin tavalliset kansalaiset ovat tehneet suuria ponnistuksia estääkseen uskontoryhmien väliset riidat ja edistääkseen jo tuhansia vuosia kestänyt rauhanomainen yhteiseloa. Egyptiläisistä noin kymmenen prosenttia tunnustautuu koptikristityiksi ja paljon pienempi vähemmistö on shiiamuslimeja. Vaikka maassa esiintyy jonkin verran rakenteellista syrjintää vähemmistöjä kohtaan, suurin osa kansalaisista elää keskenään toisten uskontoja ja pyhättöjä kunnioittaen, islamin ja kristinuskon asettamien arvojen mukaisesti.

Kun Egyptin vallankumous lähti käyntiin vuoden 2011 alussa, kaikki Egyptin uskonnolliset yhteisöt olivat edustettuina Tahrir-aukiolla. Kuvat siitä, kuinka kristityt muodostivat ihmismuureja suojellakseen muslimien rukoushetkiä levisivät mediassa ja toivat egyptiläisten arkisen yhteiselon koko maailman tietoisuuteen. Valitettavasti huonot uutiset ylittävät uutiskynnystä helpommin ja usein hyvin monimutkaiset poliittiset valtataistelut kuvataan mediassa harhaanjohtavasti uskontojen välisenä sotana ja vain jonkun osapuolen ääni tulee kuuluviin.

Viime aikojen poliittisten epävakamusten aikana al-Azharin suurimaami, Egyptin tärkeimpiä uskonnollisia johtajia, Ahmed al-Tayeb ja Egyptin koptien paavi Tawadros II on toistuvasti kehottanut niin kansalaisia, armeijaa ja poliiseja väkivallattomuuteen ja tuominnut väkivaltaiset teot. Molemmat ovat myös moittineet poliisia, koska se ei ole pystynyt suojelemaan koptien kirkkoja saati turvaamaan rauhanomaisia mielenosoituksia.