Ryhmän koko:

8-10 henkilöä, tätä suuremmat ryhmät voidaan jakaa pienryhmiin

Valmistelut:

-Pallo

-Paperia ja kyniä tarkkailijoille

-Fläppitaulu ja tusseja

Ohjeet:

Kehota osallistujia istumaan piiriin. Pyydä yhtä osallistujaa tarkkailijaksi. Hänen tehtävänsä on istua piirin ulkopuolella ja kirjoittaa ryhmän keksimä tarina muistiin. Muu ryhmä keksii yhteisen tarinan käyttäen apunaan palloa. Aloita tarina sanomalla: ”Tämä on tarina Antoniosta, nuoresta miehestä, joka on katolinen.” Heitä sitten pallo seuraavalle ryhmän jäsenelle, joka jatkaa tarinaa yhdellä tai kahdella lauseella ja heittää sitten pallon seuraavalle. Jatkakaa kunnes tarina tuntuu valmiilta, sopiva aika voi olla esimerkiksi noin 10 minuuttia.

Pyydä pallo itsellesi ja sano: ”Antoniolla on muslimiystävä nimeltä Ali, jolla on myös tarina kerrottavanaan. ”Heitä pallo sitten jollekin piirissä istujalle ja pyydä tätä jatkamaan Alin tarinaa. Jatkakaa harjoitusta noin 10 minuuttia.

Arviointi ja raportointi:

Pyydä lopuksi tarkkailijaa lukemaan muistiinpanonsa ääneen. Miettikää sitten yhdessä osallistujien kanssa, mitä Antonion ja Alin tarinat kertovat heidän erilaisesta elämästään. Jatkakaa keskustelemalla siitä, millaisia mielikuvia meillä on eri uskontotaustaisista ihmisistä. Mistä nämä mielikuvat tulevat? Onko kaikilla osallistujilla samanlaisia mielikuvia? Miksi? Miksi ei?

Vinkkejä ohjaajalle:

Tarina onnistuu parhaiten, kun sitä kerrotaan spontaanisti ja nopeassa tahdissa. Vaihtoehtona muistiinpanojen ylöskirjaamiselle voidaan käyttää myös nauhuria tarinoiden tallentamiseen. On tärkeää, että harjoituksen tavoitteena esitetään aluksi vain yhden tarinan kertominen.

Lähde: Leikki muokattu osoitteesta www.keks.fi