Sierra Leonessa muslimit ja kristityt toimivat yhdessä

Uskonnot rauhan rakentajina

Sierra Leonen sisällissodassa 1990-luvulla muslimit ja kristityt työskentelivät yhdessä ja auttoivat maan hallitusta neuvottelemaan kapinallisten kanssa. Uskontojen johtajat tuomitsivat sodan ja väkivallan syntinä Jumalan luomistyötä kohtaan. Uskontojen edustajat eivät asettuneet kummankaan sodan osapuolen leiriin, vaan pysyivät neutraaleina.

Muslimien ja kristittyjen johtajat menivät yhdessä tapaamaan vankilaan kapinallisten johtajaa Foday Sankohia ja neuvottelivat vapaaksi kymmeniä viidakkoon siepattuja lapsisotilaita. Hallitus ja kapinalliset päättivät istua samaan neuvottelupöytään ja rauhanprosessi lähti liikkeelle.

Sodan jälkeen uskonnoilla oli tärkeä rooli yhteiskuntaelämän normalisoimisessa. Kapinallisten lapsisotilasarmeija armahdettiin ja nuorten paluuta normaaliin elämään auttoivat kirkkojen ja moskeijoiden yhteiset projektit ja koulutusohjelmat.

Uskontojen yhteiselo

Hyvä esimerkki kaikille maailman kristityille ja muslimeille on länsiafrikkalainen yhteiselon perinne. Sierra Leonessa laajaan perheyhteisöön lasketaan kuuluviksi kaikki lähisukulaiset, niin kristityt kuin muslimitkin. Uskonnollisina juhlapyhinä on tapana kutsua sukulaisia yhteisille aterioille yli uskontorajojen.

Länsi-Afrikassa ovat uskontojen väliset avioliitot olleet yleisiä. Muslimit ja kristityt elävät samoissa kylissä ja jakavat keskenään samat kulttuuriset arvot. Heillä on sama kamppailu niukkojen elinehtojen keskellä mistä löytää ravintoa ja vettä.

Sierra Leone
Sierra Leone

Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin asettuneet afrikkalaiset siirtotyöläiset lähettävät taloudellista tukea sukulaisilleen kotimaahansa. Länsi-Afrikassa on tavallista, että monet varakkaat muslimisukulaiset tukevat taloudellisesti kristittyjen lapsia, jotka pääsevät opiskelemaan ulkomaille. Samoin kristityt antavat usein varojaan muslimisukulaisilleen heidän tehdessään pyhiinvaellusmatkan Mekkaan.

Uskontorauha

Valitettavasti Länsi-Afrikan jatkuva kurjistuminen luo maaperää fundamentalismille. Vanha uskonrauhan perinne on jo monessa maassa rikkoutumassa. Uusi haaste Länsi-Afrikalle on ylikansallinen fundamentalistinen islam ja fundamentalistinen lännestä vaikutteita saava kristinusko, jotka ovat törmäyskurssilla

Uskontojen vuoropuhelu ja yhteistyö on välttämätöntä yhteiskuntarauhan tähden. Vuoropuhelu ei merkitse uskontojen yhdistämistä tai harmonisointia, vaan sen tosiasian myöntämistä, että ihmisten on opittava elämään keskenään lähimmäisinä ja naapureina sekä kunnioittamaan toistensa vakaumuksia ja vapautta uskoa.

Jari Portaankorva